Arıcılık ve Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi Hibe Desteği 2024
Arıcılık ve ürünlerinin (bal, arı sütü, propolis, polen, arı ekmeği) üretimi, işlenmesi, paketlenmesi yatırımlarına IPARD TKDK Hibe Desteği 2024 yılında; bal ve arı ürünlerinin depolanması veya işlenmesi için garaj ve müştemilatının inşası, Arı kovanlarının üretilmesi, yönetimi ve bakımı için çalışma ekipmanları alımı, Çiftlik içerisinde balın işlenmesi ve paketlenmesi için işleme ve paketleme hatları satın alınması veya mevcut hatların modernizasyonu, Lisanslı üreticiler tarafından ana arıların üretilmesi için yetiştirme istasyonlarının kurulması ve donatılması yatırımlarına %60 – 70 oranında geri ödemesiz 81 ilde hibe desteği vermektedir.
Arıcılık ve Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi Paketlenmesi Hibe Desteği Başvuru Şartları
IPARD TKDK hibe kapsamında, yatırımcıların yapacakları arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi yatırımlar için geri ödemesiz destek (hibe) sağlanmaktadır.
IPARD TKDK hibe desteğini ile arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi yatırımlarına kimler başvurabilir;
a. Çiftlik içi veya dışı faaliyetlerini çeşitlendiren çiftçiler: Tarımdan başka ekonomik faaliyeti bulunmayan, 5488 no’lu Tarım Kanununun 3. maddesinde tanımlanan gerçek kişilerdir.
b. Yatırıma ilişkin mevzuata uygun olarak kurulan üretici örgütleri: Üretici örgütleri, kentsel veya kırsal alanlarda bulunmalarına bakılmaksızın uygun yararlanıcılar olabilir.
c. Gerçek kişiler: Başvuru kapsamında bir ekonomik faaliyet gerçekleştiren ve yararlanıcı olan gerçek kişilerin kırsal bir alanda yaşıyor olmaları gerekmektedir. Kırsal alan listesine ulaşmak için tıklayın.
d. Tüzel kişiler: Kırsal alanlarda kurulmuş olan veya faaliyet gösteren özel tüzel kişilikleri, projeyi gerçekleştirecek potansiyele sahip olan mikro veya küçük ölçekli işletmeleri içerir. Kırsal alanların dışında kurulmuş olan tüzel kişilikler, eğer desteklenen yatırımları/faaliyetleri kırsal alanda bulunuyor ise uygun yararlanıcı olabilirler.
Kamu tüzel kişilikleri ve kamu hissesi %25’ten fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir. (Ziraat Odaları Birliği veya İl/ İlçe Ziraat Odaları hariç)
Arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi yatırımları IPARD TKDK hibe desteğine uygun başvuru sahipleri;
- Başvuru sahipleri vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Ayrıca başvuru sahiplerinin devlete ödenmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
- Başvuru sahipleri, TKDK tarafından son ödemenin yapılmasından sonra 5 yıl süre ile yatırımın çalışır vaziyette muhafaza edilmesini ve önemli bir değişikliğe maruz kalmamasını temin etmek zorundadırlar.
- Başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 yaşından büyük olmamalıdır.
- Yatırım kiralanmış bir mülk üzerinde ise kiralama süresi en az beş yılı kapsamalıdır.
- Başvuru sahibi (gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişi ise temsil ve ilzama yetkili kişisi), başvuru yaptığı ekonomik faaliyet alanında mesleki yeterliliğe sahip olmalıdır. Mesleki yeterlilik;
- 1 yıllık mesleki deneyim: Arıcılık alanında en az bir yıl çalıştığına dair hizmet dökümü; Tarım Bağ-Kuru, Tarım Sigortası ve Arıcılık Kayıt Sistemi Belgesi (AKS)
- İlgili alanda diploma: Arıcılık yatırımlarında;
- Tarım meslek liseleri mezunları /veteriner sağlık meslek lisesi mezunları
- Tarım ve hayvancılıkla ilgili ön lisans/lisans programları mezunları
- Bölüm farkı olmaksızın ziraat fakülteleri mezunları
- Veteriner fakültesi mezunları
- Bu bölümlerin önlisans, yüksek lisans ve doktora diplomasına sahip olanlar
- Sertifika: MEB onaylı mesleki sertifikalar veya MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri kabul edilecektir. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki yaygın eğitim kurs programlarından alt sektörlere göre mesleki sertifika alınabilecek uygun mesleki kurslar listesi ulaşmak için tıklayın
- İlgili alanda diploma: Arıcılık yatırımlarında;
- 1 yıllık mesleki deneyim: Arıcılık alanında en az bir yıl çalıştığına dair hizmet dökümü; Tarım Bağ-Kuru, Tarım Sigortası ve Arıcılık Kayıt Sistemi Belgesi (AKS)
- Başvuru sahipleri tüzel kişiler ise; mikro veya küçük işletme sınıfında olmalıdır.
- Mikro işletme: 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 10 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
- Küçük işletme: 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 100 milyon Türk lirasını aşmayan işletmeler.
- KOSGEB üyesi olmayan tüzel kişilik sahibi başvuru sahiplerinin için belirlenen mikro veya küçük ölçekli işletme sınırları içerisinde olup olmadıkları Kurum tarafından kontrol edilecektir.
- Başvuru sahibi gerçek kişi ise “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi”ne göre, yatırımın bulunduğu ildeki kırsal alanda ikamet ediyor olmalıdır.
Arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi yatırımları IPARD TKDK hibe desteğine uygun başvuru kriterleri;
- Başvuru sahibi, tarımdan başka ekonomik faaliyeti bulunmayan gerçek kişi, bir çiftçi veya çiftlik hanehalkının bir üyesi değilse, yatırım kırsal alanlarda olmalıdır.
- Arıcılar, arıcılık kayıt sisteminde kayıtlı olmalıdır. (Mevcut işletmeler başvuru aşamasında, yeni işletmeler nihai ödeme talebi sırasında)
- Bal ve arı ürünleri için, yatırım kapsamında ulaşılacak kovan sayısı, nihai ödeme talebi sırasında gerçekleştirilmek üzere, yararlanıcı başına minimum 30 ve maksimum 500 kovan ile sınırlıdır.
- Bal ve arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi ve kovanların üretimi için kovan sayısındaki sınırlama dikkate alınmayacaktır.
- Ana arı üretimi için yararlanıcının, nihai ödeme talebi esnasında, geçerli bir yetiştirme lisansına sahip olması gerekmektedir.
- Bal ve arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi için, yararlanıcı, başvuru sırasında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa uygun gerekli üretim ve kayıt sertifikalarına sahip olmalıdır. Yeni işletmeler için bu prosedür nihai ödeme talebi sırasında tamamlanmalıdır.
- Başvuru sahibinin yatırımını yaptığı il ile Arıcılık Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olduğu il aynı olmalıdır.
Arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi yatırımları IPARD TKDK hibe desteğine uygun olmayan başvuru sahipleri;
- Haklarında iflas, konkordato veya tasfiye kararı alınan, mal varlığı ya da işlerinin yönetimi atanmış kayyum tarafından idare edilen tüzel kişiler,
(b) Mal varlığı ya da işlerinin yönetimi atanmış vasi tarafından idare edilenler, - Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal hükümleri uyarınca, sosyal sigorta primi veya vergi ödemesi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyenler,
- Hırsızlık, kaçakçılık, yağma, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, sahtecilik, ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, irtikâp veya rüşvet suçlarından adli sicil veya adli sicil arşiv kaydı olanlar,
- TKDK Kara Listesinde olanlar,
- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek dışı işletmeler kapsamına alınanlar,
- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan ve organize veya örgütlü suçlardan adli sicil veya adli sicil arşiv kaydı olanlar,
- Türk Ceza Kanunu’nun 102., 103. ve 104. Maddelerinde düzenlenen suçlardan adli sicil veya adli sicil arşiv kaydı olanlar,
Arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi yatırımları IPARD TKDK hibe desteğine uygun harcamalar
Makine-ekipman alımı, yapım işleri, hizmet alımı (genel harcamalar) ve görünürlük harcamaları destek tutarının belirlenmesine esas olacak uygun harcamalardır. Yatırım için alt ve üst uygun harcama limiti en az 5.000 Avro en fazla 500.000 Avrodur. 2024 yılında alt ve üst limitlerin hesaplanmasında Avro kuru 1 Avro = 34,7103 TL olarak kullanılacaktır. Yani en az 173.551,5 TL, en fazla 17.355.150 TL yatırım yapılabilir. Üst limitleri geçen kısım desteklenmeyecek olup bu miktar başvuru sahibi tarafından karşılanacaktır. Toplam uygun harcama tutarı alt limitin altında kalan yatırımlar reddedilecektir.
Fiyat Farkı Uygulaması; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan Yİ-ÜFE Makine-Ekipman Endeksi ve İnşaat Maliyet Endeksi’nin ilgili projede destek kararının alındığı ayda açıklanan endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir.
IPARD – TKDK Hibe Destek Oranları
Destek oranları, başvuru sahibinin statüsüne bağlı olarak değişmektedir:
- Uygulanacak en az hibe tutarı %60’ıdır.
- Genç çiftçiler tarafından yapılan yatırımlar ya da organik sertifikalı çiftçiler tarafından yapılan yatırımlarda hibe miktarı, toplam uygun harcama miktarının %70’idir.
- Atık su ve atık yönetimi, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi tipi yatırımlar (atık malzemelerin verimli bir şekilde yeniden kullanılması) ile ilgili yatırımlar için ilave %10 destek sağlanacaktır.
Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretilmesi, İşlenmesi ve Paketlenmesi
|
Bal ve arı ürünleri için, yatırım kapsamında ulaşılacak kovan sayısı, en az 30-en fazla 500 kovan
|
–Gerçek ve tüzel kişiler için %60
-Başvuru sahibi genç çiftçi ya da organik sertifikalı çiftçi ise %70 -Atık su ve atık yönetimi, döngüsel ekonomi ve yenilenebilir enerji harcamalarına ek %10 |
Yukarıdaki yatırım türleri için, maksimum yardım oranı % 75’i geçemez.
Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretilmesi, İşlenmesi ve Paketlenmesi Yatırımlarına Hibe Desteği Verilen Harcamalar
- Malın pazar değerini geçmeyecek şekilde, bilgisayar yazılımı dahil olmak üzere, her bir sektör için tanımlanan şekilde yeni makine ve ekipman alımı,
- Öz tüketim enerji ihtiyacını karşılamak için biyokütle, rüzgar, güneş ve jeotermal kullanarak enerji üretmek amacı ile makine/ekipman alımı ve inşaat işlerinin gerçekleştirilmesi,
- Faydalanıcıların değer zincirine katılmalarına yönelik ticari web sitesinin kurulması ve yönetilmesi hizmetleri,
- Ara ürünler ve arıtılabilir atık maddelerin yeniden işlenmesi için gerekli olan ekipman ve tesisler, çevre koruma amacı ile yapılacak yatırımlar, atığın işlenmesi ve ortadan kaldırılması,
- Mimarlar, mühendisler ve diğer danışmanlık ücretleri, fizibilite çalışmaları gibi yatırımla ilgili genel harcamalar, yatırım harcamalarının %10’una kadar uygun olacaktır.
- Görünürlük harcamaları,
- Çevre koruma veya iklim değişikliğine ilişkin yatırımlar,
- Döngüsel ekonomi tipi yatırımlar.
- Bal ve arı ürünlerinin depolanması veya işlenmesi için garaj ve müştemilatının inşası,
- Arı kovanlarının üretilmesi, yönetimi ve bakımı için çalışma ekipmanları alımı,
- Çiftlik içerisinde balın işlenmesi ve paketlenmesi için işleme ve paketleme hatları satın alınması veya mevcut hatların modernizasyonu,
- Lisanslı üreticiler tarafından ana arıların üretilmesi için yetiştirme istasyonlarının kurulması ve donatılması.
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünleri için hibe desteğinde kapsamında olan İnşaat/Genişleme/Modernizasyon harcamaları
- Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin depolanması veya işlenmesi için barınak ve ek bina inşasına yönelik inşaat işleri
- Lisanslı yetiştiricilerin ana arı üretebileceği yetiştirme istasyonlarının kurulumuna yönelik inşaat işleri
- Bekçi kulübesi, jeneratör odası, ihata duvarı/çitler, işletme içi yollar dahil.
- Öz tüketim için yenilenebilir enerji üretimine yönelik inşaat işleri. ( Fotovoltaik güneş enerjisi, Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi, Rüzgar, Biyokütle, Jeotermal enerji santrallerinin inşaat/genişletme/modernizasyonu)
- Döngüsel Ekonomi tipi yatırımlar için inşaat işleri, Çevre koruma veya iklim değişikliğine yönelik inşaat işleri, Ara ürünlerin ve arıtılabilir atıkların yeniden işlenmesi için çevre koruma tesisleri, atıkların arıtılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik yatırımlar için inşaat işleri
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünleri için hibe desteğinde kapsamında olan Makine – Ekipman harcamaları
- Kovan üretimi, yönetimi ve bakımına yönelik ekipman alımı
Kovan (Kuluçkalık), Şerit Testere, Planya Makinesi, Kalınlık Makinesi, Kompresör, Matkap, Çivi Çakma Makinesi, Zımba Tabancası, Mengene, Bileme Makinesi , Testere Tezgahı, Dekupaj Testere, Ağaç Kesme Motoru, Freze Makinesi, Temel Petek Üretim Makinesi, Delme Makinesi, Karavan (Motorsuz), Bal Sağım Çadırı, Baraka, Elektrikli Çit Sistemi, Hamur Yoğurma Makinesi, Vakumlama Makinesi, Polen Temizleme Makinesi, Sır Alma Makinesi, Sır Alma Teknesi, Karıştırma Makinesi, Öğütme Makinesi, Bal Mumu Eritme Kazanı, Bal Süzme Makinesi, Bal Eritme/Dinlendirme Kazanı, Polen Kurutma Makinesi, Teneke Isıtma Teknesi, Bal Dinlendirme Tankı, Mobil Arıcılık için Taşıma Sistemi, Kovan Üst Katı (Ballık), Kovan Dip Tahtası (Taban), Arı Ekmeği (Perga) Makinesi, Kovan Takip Sistemi, Arı Zehri Toplama Makinesi, Krem Bal Makinesi
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi için hibe desteğinde kapsamında olan İnşaat/Genişleme/Modernizasyon harcamaları
- Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin depolanması veya işlenmesi için barınak ve ek bina inşasına yönelik inşaat işleri
- Lisanslı yetiştiricilerin ana arı üretebileceği yetiştirme istasyonlarının kurulumuna yönelik inşaat işleri
- İdari bina (ofisler, yemek odası, soyunma odası, tuvaleti de kapsayacak şekilde) ve bekçi kulübesi, jeneratör odası, ihata duvarı/çitler, işletme içi yollar dahil. *İdari bina; kovan üretimi, işleme-pazarlama ve ana arı üretim istasyonları söz konusu olduğunda uygundur.
- Öz tüketim için yenilenebilir enerji üretimine yönelik inşaat işleri. ( Fotovoltaik güneş enerjisi, Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi, Rüzgar, Biyokütle, Jeotermal enerji santrallerinin inşaat/genişletme/modernizasyonu)
- Döngüsel Ekonomi tipi yatırımlar için inşaat işleri, Çevre koruma veya iklim değişikliğine yönelik inşaat işleri, Ara ürünlerin ve arıtılabilir atıkların yeniden işlenmesi için çevre koruma tesisleri, atıkların arıtılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik yatırımlar için inşaat işleri
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi için hibe desteğinde kapsamında olan Makine – Ekipman harcamaları
- Kovan üretimi, yönetimi ve bakımına yönelik ekipman alımı
Kovan (Kuluçkalık), Şerit Testere, Planya Makinesi, Kalınlık Makinesi, Kompresör, Matkap, Çivi Çakma Makinesi, Zımba Tabancası, Mengene, Bileme Makinesi, Testere Tezgahı, Dekupaj Testere, Ağaç Kesme Motoru, Freze Makinesi, Temel Petek Üretim Makinesi, Delme Makinesi, Karavan (Motorsuz), Bal Sağım Çadırı, Baraka, Elektrikli Çit Sistemi, Mobil Arıcılık için Taşıma Sistemi, Kovan Üst Katı (Ballık), Kovan Dip Tahtası (Taban), Bal Isıtma Fırını, Bal Kavanozu Eritme Fırını, Bal Mumu Sıkma Presi, Bal Mumu Sterilizasyon Tankı, Bal Olgunlaştırma Makinesi
- Çiftlikte gerçekleştirilecek bal işlenmesi ve paketlenmesine yönelik işleme ve paketleme bantlarının alımı veya mevcut olanların modernizasyonu
Hamur Yoğurma Makinesi, Vakumlama Makinesi, Polen Temizleme Makinesi, Sır Alma Makinesi, Sır Alma Teknesi, Karıştırma Makinesi, Öğütme Makinesi, Bal Mumu Eritme Kazanı, Bal Süzme Makinesi, Bal Eritme/Dinlendirme Kazanı, Polen Kurutma Makinesi, Teneke Isıtma Teknesi, Proses Tankı, Dolum Makinesi, Kavanoz Yıkama Makinesi, Kavanoz Doldurma Makinesi, Kapak Kapama Makinesi, Paketleme/Ambalajlama Makinesi, Etiketleme Makinesi, Bal Dinlendirme Tankı, İşlem Platformu, Bal Eritme Fırını, Makaslı Yük Platformu
- Lisanslı yetiştiricilerin ana arı üretebileceği yetiştirme istasyonları için makine ve ekipman alımı
Ana Arı Çiftleştirme Kovanı
- Öz tüketim için yenilenebilir enerji üretimine yönelik makine/ekipman alımı
Mobil Güneş Enerji Sistemleri, Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santralleri, Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santralleri, Rüzgar Enerji Santralleri, Biyokütle Enerji Santralleri, Jeotermal Enerji Santralleri,
- BT ve yazılım da dahil olmak üzere özel teknolojik ekipman alımı
Bilgisayar, Yazıcı/Tarayıcı, Üretim İzleme Otomasyonu
- Döngüsel Ekonomi tipi yatırımlara yönelik makine ekipman alımı
- Çevre koruma veya iklim değişikliğine yönelik makine ekipman alımı
- Ara ürünlerin ve arıtılabilir atıkların yeniden işlenmesi için çevre koruma tesisleri, atıkların arıtılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik yatırımlar için makine ekipman alımı
- Faydalanıcıların değer zincirine katılımına yönelik ticari web sitesi kurulması ve yönetimi hizmetleri
Hazır Web Sitesi Paketi Satın Alınması, E-Ticaret Paketi Satın Alınması, Hosting Hizmeti Satın Alınması, Domain Hizmeti Satın Alınması, Sunucu Hizmeti Satın Alınması, SSL Sertifikası Satın Alınması
- Genel Makine Ekipman
Alarm Sistem Kiti, Ekran, Güvenlik Kamerası, Kayıt Cihazı (DVR), Kamera-Ekran Ara Birimi, Basınçlı Yıkama Makinesi, Boru ve Fittings, Vana, Dedektör, Hijyen İstasyonu, Filtrasyon Sistemi, Izgara/Süzgeç, Jeneratör, Kompresör, Kondenser, Regülatör, Su Arıtma/Hazırlama Ünitesi, Forklift (Elektrikli), Zararlı/Pest Kontrol Sistemi, Pompa, Enerji tasarrufu sağlayan sistemler, Su motorları ve dinamolar, Soğutucu/Dondurucu, Sterilizatör,
- Laboratuvar Ekipmanı
Akış Ölçer, Alkol Tabancası, Basınç Ölçer, Blender, Bulaşık Makinesi, Butirometre, Buzdolabı/Derin Dondurucu, Çekerocak, Desikatör, Dispenser, Distilasyon Cihazı, Etüv, Hava Dezenfeksiyon Cihazı, Higrometre, İnkübatör, Koloni Sayım Cihazı, Kondüktivitemetre, Kromatografi Cihazı, Kronometre, Kurutma Dolabı, Kül Fırını, Laktodensimetre, Manyetik Karıştırıcı, Membran Filtrasyon Cihazı, Mikroskop, Mikser, Nitrometre, Otoklav, Otomatik Büret, Otomatik Pipet, PH Metre, Piknometre, Polarimetre, Puar, Refraktometre, Santrifüj, Spektrofotometre, Steril Kabin, Sterilizasyon Fırını, Stomacher Cihazı, Su Banyosu, Termometre, Veri Kaydedici, Viskozimetre, Vorteks
- Promosyon ve Pazarlama için Ekipman
Tanıtım Stadı, Reklam Tabelası, Teşhir Ünitesi, Kepenk, Taşıma Kasası, Palet, Paketleme/Ambalajlama Makinesi, Etiketleme Makinesi, Yazar Kasa
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünleri yatırımlarından IPARD programı kapsamında uygun değildir:
- Katma değer vergileri de dahil olmak üzere tüm vergiler,
- Gümrük ve ithalat vergileri veya eşdeğer etkiye sahip diğer harçlar,
- IPARD III program hükümleri tarafindan öngörülmedigi takdirde, arazilerin ve mevcut binaların satin alinmasi veya finansal kiralamanin mülkiyetin kiralayana devrine yol açıp açmadigina bakilmaksizin, kiraya verilmesi veya finansal kiralanmasi,
- Para cezaları, mali cezalar ve dava masrafları,
- IPARD III programındaki tedbirin niteliği gereği usulüne uygun şekilde haklı gösterdiği durumlar veya mücbir sebepler ya da olağanüstü durumlar haricinde işletme giderleri,
- İkinci el makine ve ekipman ile tüketim malzemeleri (dayanıklı olmayan ürünler),
- Banka masrafları, teminat giderleri ve benzer ücretler,
- IPARD Avro hesabıyla ilişkin kur çevirme masrafları, ücretler ve kur kayıpları ile tamamen mali nitelikteki diğer harcamalar,
- Ayni katkılar,
- Tarımsal üretim haklarının, hayvanların, yıllık bitkilerin satın alınması,
- IPARD III programındaki tedbirin niteliği temelinde usulüne uygun olarak gerekçelendirilmiş durumlar veya mücbir sebepler ya da olağanüstü durumlar haricinde, her türlü bakım, amortisman ve kira masrafları,
- IPARD III programımdaki tedbirin niteliği temelinde usulüne uygun olarak gerekçelendirilmiş durumlar haricinde, genel giderler, kira giderleri ve yönetim, uygulama, izleme ve kontrol faaliyetlerinde çalıştırılan personelin maaşları basta olmak üzere, Yönetim Yapısı ve IPARD Yönetim Otoritesi/IPARD Ajansı tarafından yapılanlar da dâhil, kamu idaresince yardımın yönetimi ve uygulanması kapsamında yapılan her tür masraf ve ödeme,
- IPARD Ajansı tarafından projenin seçilmesi ve sözleşmeye bağlanması öncesinde yapılan harcamalar (genel harcamalar hariç olmak üzere) uygun değildir,
- Kolektif çıkar (alıcının bireysel çıkarından daha büyük bir çıkar) dışındaki tanıtım maliyetleri,
- Sermayesinin %25’inden fazlası kamu kurumu veya kuruluşuna ait olan harcamalar.
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünleri İşlenmesi Paketlenmesi Yatırım Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır.
Bal ve Diğer Arıcılık başvurular, başvuru çağrı ilanında belirtilen tarihler arasında yatırımın uygulanacağı ilde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü’ne veya İl İrtibat Ofisine elden yapılır.
IPARD BAŞBURULARINDA GEREKLİ BELGELER ÖNEMLİ NOKTALAR
- Başvuru paketi içerisinde yer alacak resmi belgenin, orijinal olması ya da belgenin kopyasının TKDK’nın İl Koordinatörlüğü, İrtibat Ofisleri, resmi belgenin alındığı kurum veya noter tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
- Başvuru sahipleri tarafından TKDK İl Koordinatörlüğüne veya İrtibat Ofislerine onaylatılacak belge ve sertifikalarda onay işlemi, başvuru çağrı dönemi içerisinde olmalıdır.
- Başvuruların son teslim edildiği tarih ile olası hibe desteği kararı alınma tarihi arasındaki süre takriben 7 (yedi) aydır. Başvuru sahibi üzerinde geçerlilik süresi belirtilmiş sertifikalarda ve belgelerde bu süreyi göz önünde bulundurmalıdır.
- Başvuru paketinde sunacağı resmi belgelerde, tarih, imza ve belgenin özelliğine göre mühür veya kaşe mutlaka olmalıdır.
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünleri İşlenmesi Paketlenmesi Yatırım Başvurularında İstenen Resmi Belgeler |
|||
1 | Gerçek kişiler için noter onaylı “İmza Beyannamesi” | ||
2 | Tüzel kişilikler için yetkili kişilerin noter Onaylı “İmza Sirküleri” | -Sözleşme imzalanma tarihini kapsamalıdır. -Başvuru formunda beyan edilen yetkili kişinin ismi ve temsil ve ilzama yetkili olup olmadığı “imza sirküleri”nden kontrol edilecektir. |
|
3 | Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği | -Gerçek kişi ise kendisi
-Tüzel kişi ise %50’den fazla paya sahip hakim ortağına ait olmalıdır. |
|
4 | Limited, kollektif ve komandit şirketler hariç olmak üzere güncel yönetim kurulu üyelerinin bu pozisyon için atama kararını içeren yönetim kurulu karar defterinin noter onaylı ilgili kısmı | ||
5 |
Başvuru Sahibi bir üretici örgütü ise, üretici örgütüne ait ana sözleşme veya güncel tüzük veya genel kurul kararı | -Ana sözleşme/güncel tüzükte/ genel kurul kararında belirtilen faaliyet konusunun başvuru yapılan sektör ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecektir. | |
6 | Başvuru Sahibi Türkiye Ziraat Odaları Birliği veya İl/İlçe Ziraat Odası ise; Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise İlçe Seçim Kurulu onaylı son Genel Kurul Seçimi Sonucu (mazbata) İl/İlçe Ziraat Odası ise İlçe Seçim Kurulunca onaylanmış son genel kurul organ seçim sonucu (mazbata) ve İl/İlçe Ziraat Odasının halen faal olduğuna ilişkin Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ nden alınan resmi yazı |
-Başvuru çağrı ilanından sonra alınmış olması gerekmektedir. -İmzalı ve mühürlü olmalıdır. |
|
7 | Başvuru Sahibi Türkiye Ziraat Odaları Birliği veya İl/İlçe Ziraat Odası ise; Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise; IPARD desteklerinden faydalanmak üzere başvuru yapılmasına ilişkin “Birlik Yönetim Kurulu Kararı” VEYA İl/İlçe Ziraat Odası ise; IPARD desteklerinden faydalanmak üzere başvuru yapılmasına ilişkin Oda Yönetim Kurulu Kararı ve Oda Meclisi Kararı |
-Başvuru çağrı ilanından sonra alınmış olması gerekmektedir. -İmzalı ve mühürlü olmalıdır. |
|
8 | Kadastro Müdürlüğünden ya da Lisanslı Harita Bürolarından ya da Özel Harita Bürolarından alınan, başvuru sahibinin yatırım uygulama alanına ait koordinat bilgilerini gösteren belge (ITRF/ED50 koordinat sistemine göre) | ||
9 |
Başvuru sahibi yatırımın gerçekleştirileceği taşınmazın sahibi değilse; | Aşağıda belirtilen belgelerin geçerlilik süreleri, yatırım dönemi ile yatırım tamamlandıktan sonraki en az beş (5) yıllık dönemi kapsamalıdır. | |
Başvuru sahibinin yatırımın uygulanacağı taşınmaz üzerinde üst hakkına sahip olduğunu gösteren, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı Tapu Sicil Müdürlüklerinden alınmış bir “resmi senet” Veya | -Üst hakkının tapuya şerh edilmesi gerekmektedir. -Üst hakkının tapuya şerh edilme tarihinden sonra tapu kaydında ipotek, haciz, ihtiyati tedbir ve yatırımın sürdürebilirliğini etkileyebilecek şerh/ beyan konulması durumunda başvuru uygun olarak kabul edilecektir. |
||
Kiralama/tahsis kamu idaresinden yapılmış ise; kiralama/tahsis sözleşmesi Veya | -İlgili idareden alınmış, yatırımın konusunun ve yatırımın yapılmasının uygun olduğunun açıkça belirtildiği resmi yazı da sözleşme ile beraber sunulmalıdır. | ||
Sanayi Bölgelerinden alınmış “Arsa Tahsis Sözleşmesi” Veya | |||
Hazine ve Maliye Bakanlığından alınmış “Kullanım İzni Sözleşmesi” Veya | |||
Başvuru sahibinin taşınmaz üzerinde intifa hakkına sahip olduğunu gösteren tapu sicil müdürlüklerinden alınmış bir “Resmi Senet” Veya | -Bu belge sadece yatırımın inşaat işlerini içermemesi veya mevcut binalarda yapılacak 3194 Sayılı İmar Kanununun 21. Maddesine göre esaslı olmayan tadilat işleri kapsamında yapı ruhsatı gerektirmeyen inşaat işlerini içermesi durumlarında kabul edilebilir. -İntifa hakkının tapuya şerh edilme tarihinden sonra tapu kaydında ipotek, haciz, ihtiyati tedbir ve yatırımın sürdürebilirliğini etkileyebilecek şerhler konulması durumunda başvuru uygun olarak kabul edilecektir. |
||
Noter Onaylı Kira Sözleşmesi | -Bu belge sadece yatırımın inşaat işlerini içermemesi veya mevcut binalarda yapılacak 3194 Sayılı İmar Kanununun 21. Maddesine göre esaslı olmayan tadilat işleri kapsamında yapı ruhsatı gerektirmeyen inşaat işlerini içermesi durumlarında kabul edilebilir. -Kiralamanın tapuya şerh edilmesi gerekmektedir. -Kiralamanın tapuya şerh edilme tarihinden sonra tapu kaydında ipotek, haciz, ihtiyati tedbir ve yatırımın sürdürebilirliğini etkileyebilecek şerh/ beyan konulması durumunda da başvuru uygun olarak kabul edilecektir. |
||
10 | Kredi alınması durumunda, TKDK ile protokol imzalamış bir bankadan/ finans kuruluşundan/Tarım Kredi Kooperatifinden alınmış ”kredi niyet mektubu ” | -Başvuru çağrı ilanı tarihinden sonra alınmış olmalıdır. -Kredi niyet mektubunun formatına TKDK web sitesinden (www.tkdk.gov.tr) ulaşılabilir. Bu formata uygun olmayan kredi niyet mektupları kabul edilmeyecektir. |
|
11 | Tüzel kişilerde, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Sicil Memurluğundan alınan “Müflis Olmadığına ve Konkordato İlan Etmediğine İlişkin Belge” (5200 sayılı kanunla kurulan Tarımsal Üretici Birlikleri hariç) | -Başvuru çağrı ilanı tarihinden sonra alınmış olmalıdır. | |
12 | Başvuru sahibi tüzel kişi ve şirket ise, Sanayi ve/veya Ticaret Odalarından alınan “Tüzel Kişiliğin Ortaklık Yapısını ve Hisse Oranlarını Gösteren Belge” | -Başvuru çağrı ilanı tarihinden sonra alınmış olmalıdır. | |
13 | Başvuru sahibi limited, kollektif, komandit ve anonim şirketler haricinde tüzel kişilik ise Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerinden alınmış işletmenin son iki hesap yılına ait (varsa) aylık prim ve hizmet dökümü veya sistemde kaydı bulunmadığına dair resmi yazı | – Başvuru yapıldığı tarihten önceki 30 gün içinde alınmış olmalıdır. -KOSGEB’e üye olmayan başvuru sahipleri için bu belge zorunludur. |
|
14 | Başvuru sahibinin gerçek kişi olduğu ve yatırımın kırsal alanda olmama istisnası söz konusu ise; | ||
İ.1 | ÇİFTÇİLER İÇİN; (a ve b şartı birlikte olmalı) | ||
a) | Başvuru sahibi veya hanehalkından biri;Tarım ve Orman Bakanlığı “Arıcılık Kayıt Sistemi”nde kayıtlı olmalı | Ø Arıcılık ve Arı Ürünlerinin İşlenmesi ve Paketlenmesi söz konusu ise Arıcılık Kayıt Belgesi, veri tabanı üzerinden kontrol edilecektir.
-Gerçek kişinin kendisi çiftçi değil ise, hane- halkından birinin yanda yer alan sistemlerden başvuru yaptığı alana uygun olan sisteme kayıtlı olması gerekmektedir. Bu durumda hane-halkı ile başvuru sahibinin aynı hanede oturduğu |
|
b) | Tarım Dışı Ekonomik Faaliyeti Olmadığına Dair Tarım Bağkur’u | -Yalnızca gerçek kişi olarak yapılan başvurularda, yatırım yeri kırsal alan dışında ise ve başvuru sahibi kırsal alanda yaşamıyor ise bu belgenin sunulması zorunludur. | |
15 | Mevcut işletme için, Belediyelerden ya da İl Özel İdarelerinden ya da Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliklerinden alınan “ İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” | -Belge üzerinde geçerlilik tarihi bulunmamakla birlikte başvurunun yapıldığı tarihte, işletme belgeye sahip olmalıdır. – Bu belge; Arı Ürünlerinin İşlenmesi ve/ veya Paketlenmesi, Tesisi kurulumu söz konusu olduğunda için zorunludur |
|
16 | Mevcut işletme için, 29.04.2009 tarihli ve 27214 sayılı Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında, “Çevre İzin Belgesi” veya “Çevre İzin ve Lisans Belgesi” ya da Çevre İzin Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesinin alınmasına gerek olmadığı durumlarda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı / Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerinden alınmış “Çevre İzin Belgesi” veya “Çevre İzin ve Lisans Belgesi” ya da Çevre İzin Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi Alınmasına Gerek Olmadığına Dair Resmi Yazı | – Başvuru çağrı ilanı tarihinden sonra alınmış olmalıdır. -Bu belge; Arı Ürünlerinin İşlenmesi ve/veya Paketlenmesi Faaliyetler kapsamındaki yatırımlar için zorunludur. |
|
17 | Organik Tarım Sertifikası | -Başvuru sahibi gerçek kişi ise, sunulan sertifikanın kendi adına, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişi adına düzenlenmiş olması gerekmektedir. -Kurumun başvuru çağrı ilanına çıktığı tarihten önceki bir tarihte alınmış ve geçerliliğinin devam ediyor olması gerekmektedir. |
|
18 | Esas işletmenin enerji ihtiyacını karşılamak için kurulacak yeni veya kapasite artırımlı yenilenebilir enerji tesisi söz konusu ise; Lisanssız Elektrik Üreticileri için Bölgesel Elektrik Dağıtım Şirketleri, Organize Sanayi Bölgeleri, Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi’nden alınan Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması Ve/Veya Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Proje Onay Birimi tarafından onaylanmış Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması Veya Esas işletmenin enerji ihtiyacını karşılamak için kurulmuş yenilenebilir enerji tesislerinin modernizasyonu söz konusu ise; Lisanssız Elektrik Üreticileri için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Proje Onay Birimi tarafından onaylanmış Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması |
-Bağlantı anlaşmasının geçerlilik tarihi en az sözleşme imzalama tarihini kapsamalıdır. -Bağlantı anlaşmasının tarihinin, başvuru teslim tarihinden önce olması gerekmektedir. -Başvuru paketi içeriğinde bağlantı anlaşması bulunmayan başvurular teslim alınmayacaktır. -Başvuru, kapasite artırımı projesi ise mevcut enerji tesisinin Sistem Kullanım Anlaşması ve yeni kapasite için alınmış Bağlantı anlaşması beraber sunulmalıdır. |
|
19 | Yatırım Yenilenebilir Enerji kurulumu içeriyorsa (302-7 ve esas işletmenin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan tesisler dahil) “Elektrik Tüketimini Gösteren Belge” Veya “Elektrik Faturaları” |
-Varsa son 3 yıla ait, yoksa mevcut yıllar için tüketim bilgilerini içerecek şekilde sunulmalıdır. -Tüketim bilgileri aylık bazda (ay-ilgili ayda gerçekleştirilen tüketim (kwh)) verilmelidir. – Veriler kümülatif olarak verilmemelidir. -Tüketici bilgileri yer almalıdır. -“Elektrik Tüketimini Gösteren Belge” Bölgesel Elektrik Dağıtım Şirketi veya ilgili diğer idarelerden alınmış olmalıdır. |
|
20 | Yatırım Yenilenebilir Enerji kurulumu içeriyorsa (302-7 ve esas işletmenin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan tesisler dahil) Elektrik Abonelik Bilgilerini Gösteren Belge |
-Bölgesel Elektrik Dağıtım Şirketi veya ilgili diğer idarelerden alınmış olmalıdır. -Abonelik başlangıç tarihi, tüketim adresi ve tüketici bilgileri yer almalıdır. |
Arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi Yatırım Başvuruların Değerlendirilmesi
Hazırlanan Arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi projesi ilk TKDK online sisteme daha sonra fiziki olarak ildeki TKDK İl Koordinatörlüğüne veya İl İrtibat Ofisine elden teslim edilir. Bu kısımda projede idari kontrol yapılmaktadır. Yapılacak kontrole göre, eksik doküman tespit edilmesi durumunda, eksikliklerin tamamlanması amacıyla eksik doküman bildirim yazısı gönderilir ve başvuru sahibine, eksikleri tamamlaması için en fazla 5 iş günü süre tanınır. Sözleşme öncesi idari kontrolü yapılan uygun ve tam olan başvuru paketleri, mali ve ekonomik değerlendirmeye tabi tutulur. İş planı 2 ana başlıkta ve toplamda 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Mali Değerlendirme (65 Puan)
Başvuru Sahibinin Mevcut Mali Durumunun Değerlendirilmesi Tablosu (65 Puan) |
|||
Faaliyetlerini Bilanço Esasına Göre Muhasebeleştiren Başvuru Sahipleri için
|
Faaliyetlerini İşletme Hesabı Esasına Göre Muhasebeleştiren Başvuru Sahipleri için | Faaliyetlerini Basit Usule Göre Muhasebeleştiren Başvuru Sahipleri için | Faaliyetlerini Muhasebeleştirmeyen (Tevkifata esas çalışan) Başvuru Sahipleri için |
Öz kaynak Oranı | Faaliyet Sonucu (Kar veya Zarar) | Faaliyet Sonucu (Kar veya Zarar) | Yıllık Satış Hacmi |
Dönen Varlıklar/ Toplam Varlıklar Oranı | Net Kar Marjı | Net Kar Marjı | Verilen Teminatlar (şahsi teminat, ipotek,
taşıt rehni, teminat mektubu, vb.) |
Cari Oran, Asit-Test Oranı, Net Kar Marjı, Faaliyet Karlılığı, Verilen Teminatlar (şahsi teminat, ipotek, taşıt rehni, teminat mektubu, vb.) | Verilen Teminatlar (şahsi teminat, ipotek, taşıt rehni, teminat mektubu, vb.) | Verilen Teminatlar (şahsi teminat, ipotek, taşıt rehni, teminat mektubu, vb.) |
Başvuru Sahibinin Yönetim ve Teknik Kapasitesinin Değerlendirilmesi (35 Puan) Toplamda 100 puan üzerinden en yüksek puanı alınmalıdır. Bu Kısımından yeterli mali ve yönetim puanı almayan projeler ret edilmektedir.
Arıcılık, arıcılık ürünlerin üretimi işlemesi ve paketlenmesi Yatırım Başvuruların Sıralama Kriterleri
İş planına göre puanlaması yapılan tüm uygun yatırımların sıralanması, IPARD Programında yer alan sıralama kriterlerinde belirlenen puanlamaya göre gerçekleştirilir.
SIRA | KRİTER | PUAN |
1 | Başvuru sahibinin IPARD kapsamında imzalanmış bir sözleşmesi yok ise | 20 |
2 | Yatırım uygulama alanı dağlık alanda veya orman köyünde* ise | 15 |
3 | Başvuru sahibi kadınsa | 15 |
4 | Başvuru sahibi genç çiftçi¹ ise | 15 |
5 | Başvuru sahibi üretici örgütü ise | 15 |
6 | Yerel kırsal kalkınma stratejisi kapsamında uygulanan projeler | 10 |
7 | Yatırım yenilenebilir enerji üretimi ve teknolojilerini içeriyorsa | 10 |
TOPLAM | 100 |
¹ Genç çiftçi, başvuru sahibinin (gerçek kişi olması halinde kendisi, tüzel kişilerde tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili olan kişinin) 40 yaşının altında olması anlamına gelir.
*IPARD III Programında yer alan sıralama kriterlerinden; “Yatırım uygulama alanı dağlık alanda ise” kriterinin; “Yatırım uygulama alanı dağlık alanda veya orman köyünde ise” şeklinde değiştirilmesi yönünde Program modifikasyonuna ilişkin talep Avrupa Komisyonuna iletilmiş olup onay süreci devam etmektedir. Resmi onay sürecinin tamamlanmasını müteakip projelerin puanlanmasında yukarıdaki tablo kullanılacaktır.
Projeler, IPARD Programının “Proje Seçimine Esas Sıralama Kriterlerine” göre tedbir bazında sıralanır. IPARD Programının “Proje Seçimine Esas Sıralama Kriterlerine” sıralanır en yüksek puan alan yatırımlar bütçe durumuna göre sözleşme imzalamaya davet edilir.
Tarimsal hibe olarak yatırım süreçlerinizde TKDK/IPARD başvurunun yapılması, mimari, statik, elektrik, mekanik mühendislik projeleri teknik proje ve iş planı hazırlama danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
Proje ve danışmanlık hizmetlerimiz bilgi almak için bize ulaşın
Tarım Hayvancılık Hibeleri sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.