TKDK-IPARD Hibeleri

IPARD – TKDK’DAN Hibe Desteği Nasıl Alınır

IPARD- TKDK’DAN HİBE DESTEĞİ NASIL ALINIR

PROJENİ HAZIRLA TKDK BAŞVUR!! Proje sahipleri, TKDK’nin web sitesinde ve çağrı ilanında duyurulduğu şartlara uygun bir şekilde başvuru paketi hazırlayıp sunar. Sunulan projeler kurum tarafından incelemeye alınır
PROJENİ ONAYLANSIN! İnceleme aşamasında TKDK’nın istediği şartları sağlayan ve prosedürlere uygun bir şekilde hazırlanmış projeler onaylanır. Bu aşamada proje sahibi ile TKDK arasında hibe sözleşmesi imzalanır.
YATIRIMA BAŞLA! Proje sahipleri; sözleşmenin imzalanmasından sonra projenin yatırımına başlar. Yatırımlar bir işletmenin sıfırdan kurulmasını ya da  modernize edilmesini içerebilir. Varsa inşaatın yapımına ya da makine ekipman alımına başlar.
YATIRIMINI TAMAMLA, ÖDEMELERİNİ YAP! Bu aşamada önemli olan, proje sahiplerinin sözleşmede belirtildiği şekilde projelerinin tamamlamaları ve kendi öz kaynaklarıyla bankalar üzerinden tedarikçilerine ödemeleri gerçekleştirmeleridir.
YAPTIĞIN HARCAMANIN YARISINI AL! Yatırımını tamamlayan proje sahipleri Ödeme Talep Paketi (ÖTP) hazırlar ve TKDK’ya teslim eder. Proje sahipleri ÖTP teslim ederek, TKDK’dan hibe ödemesinin gerçekleştirilmesini talep etmiş olur. İncelemeye alınan paket eksiksiz ise ödeme ilgili işlemler başlatılır.
5 YIL BOYUNCA İŞLETMENİ SÜRDÜR! TKDK ödemenin gerçekleştirildiği günden itibaren 5 yıl boyunca yatırımın amaçlarına uygun bir şekilde ettirip ettirilmediğini kontrol eder. 5. yıldan sonra ise proje sahipleri yatırımları üzerinde istediği tasarrufu kullanma hakkına sahiptir.

 


*Ipard-1 programında  %50 olan hibe oranında, Ipard-2 programıyla birlikte oransal bir artış söz konusu olacaktır.
(101 ana tedbiri için minimum %60, 302 ana tedbiri için ise %65 oranında hibe verilmesi planlanmaktadır.)

Önemli Not: Birinci adımda yer alan proje hazırlık sürecinde,  yatırımcıların tamamlaması gereken en önemli belgelerden biri yapı ruhsatıdır.

Yapı ruhsatı, İl Özel İdareleri veya Belediyeler tarafından verilir. Yapı ruhsatı alınabilmesi için ön koşul; arazinin imar durumunun uygun olmasıdır. Bir yatırımcının arazisiyle ilgili imar durumunu öğrenmesi,  uygun olduğu taktirde proje çizimlerini yaptırarak yapı ruhsatı için başvurması ve  ardından yapı ruhsatının verilmesi kimi zaman aylar sürebilmektedir.
Bu nedenle yatırımcıların proje hazırlık sürecinde yapı ruhsatıyla ilgili olarak zaman yönetimi açısından iyi bir planlama yapması çok önemlidir.


 

TKDK hibe desteği başvuru yapmayı planlayan yatırımcı şunu unutmamalıdır ki, TKDK (IPARD) hiç bir şekilde yatırım bitmeden ve ödemeler yapmadan hibe desteği vermez. Bu da demek oluyor ki TKDK hibe desteği için yatırımcıların bir öz kaynaklarının olması gerekmekte ve harcama yapacak mali gücü olmalıdır.

Danışmanlık adı altında yatırımcılara “CEBİNİZDE 5 PARA ÇIKMADAN HİBENİZİ ALACAĞIZ”, “IPARD ADAMIMIZ VAR” gibi söylemlerle yatırımcıları dolandırmaktadır.  TKDK hazırlanan proje teknik ve mali olarak doğru olarak hazırlanmış ise hibenizi alabilirsiniz, mali finansmanı yetersiniz, teknik olarak yetersiz bir yatırım projesi TKDK tarafından desteklenmeyecektir…


 

TKDK (IPARD) Proje Danışmanı İletişim

Osman KARABOYUN

Ziraat Mühendisi (Zooteknist)

0542 609 75 08

tarimsalhibe@gmail.com

bilgi@www.tarimsalhibe.com


Tarım Hayvancılık Hibeleri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.