IPARD Programı Kapsamında Yenilenebilir Enerji Yatırımları
IPARD PROGRAMI KAPSAMINDA YENİLEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI
- IPARD Programında 05.08.2014 tarihinde yapılan 7. IPARD Programı modifikasyonu neticesinde İşletmenin/Tesisin kendi tüketimini karşılayabilmesine yönelik yenilenebilir enerji yatırımları Uygun Harcama Listelerimizde yer almış ve söz konusu harcama destek kapsamına alınmıştır.
- IPARD Programı kapsamında; Yenilebilir Enerji Yatırımları için Destek Oranı (Hibe), ilgili tedbirin yardım oranına eşittir. (%50-%65)
- Kurumumuzca; Yenilenebilir Enerji Yatırımları, IPARD Programında mevcutta uygulanan tedbirler kapsamında desteklenen yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak için yapılacak ilave yatırımlar olarak desteklenecektir.
- Yenilenebilir Enerji Yatırımları kapsamında 13. Çağrı için sadece Güneş Enerjisi (Fotovoltaik) sistemler destek kapsamına alınsa da sonraki çağrılarda Rüzgar Enerjisi, Jeotermal Enerji ve Biyokütle Sistemleri de destek kapsamına alınacaktır.
TKDK 13. Çağrı için Yenilenebilir Enerji Yatırımları
- Kurumumuzca; Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, TEDAŞ Genel Müdürlüğü ve Güneş Enerjisi Derneği ile toplantılar gerçekleştirilmiş olup ilgili kurum ve kuruluşların tavsiyeleri dikkate alınarak prosedürler oluşturulmuştur.
- Başvuru için uygun yatırımın teknik detayları, aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur;
- Yenilenebilir Enerji kapsamında 13. Çağrı kapsamında sadece Güneş Enerjisi (Fotovoltaik) sistemleri desteklenecektir.
- İşletmenin/Tesisin Enerji İhtiyacı kadar kapasiteye (Elektrik Tesisatı Projesinde belirlenmiş toplam kurulu güç) izin verilecektir.
- İşletmenin/Tesisin enerji ihtiyacı 1 MW kurulu güçten daha fazla olması durumunda ise üst sınır olarak 1 MW (Lisanssız Üretim Sınırı) kapasite destek kapsamında değerlendirilecektir.
- Şebekeye bağlı(on-grid) sistemler destek kapsamında olacaktır.
- Sistemlerin kurulumunda kullanılacak olan PV panellerin tek tip (aynı) olması gerekmektedir. (Enerji üretim verimliliği sağlanabilmesi için)
- Yapılacak yatırımlarda yatırım uygulama adresi(uygulama sahası) dışında kalan kablolama işlemleri uygun harcama olarak kabul edilmeyecektedir.
Yenilebilir Enerji Yatırımlarının TKDK Prosedürlerine Entegrasyonu
IPARD Programı kapsamında «Yenilebilir Enerji Yatırımı» için Kuruma sunulacak başvuru paketinde;
- Yenilenebilir Enerji Yatırımı için alınan « Bağlantı ve Sistem Kullanım Antlaşması» sunulacaktır.
- Söz konusu belgenin başvuru paketinde yer alması ile başvuru sahibinin yenilenebilir enerji yatırımı ile ilgili kapasitesinin belirlendiği, fizibilite çalışmalarının yapıldığı vb. kontrollerin ilgili kuruluşlar tarafından yapıldığı onaylanmış olacaktır.
Yatırımın sonunda başvuru sahibi Ödeme Talep Paketi ile birlikte;
- «Geçici Kabul Tutanağını» Kurumumuza sunacaktır.
- Bu belge ile yenilenebilir enerji yatırımının tamamlandığı ve üretilen elektriğin sisteme verildiği anlaşılacaktır. Başvuru sahibi bu belgenin teslimi neticesinde Kurumdan ödeme talep edebilecektir.
IPARD II Programında (2014 – 2020) Yenilebilir Enerji Yatırımları
- IPARD II Programı Kapsamında İşletmenin/Tesisin kendi tüketimini karşılayabilmesine yönelik yenilenebilir enerji yatırımlarına devam edilecektir.
- Bu kapsamda Güneş Enerjisi Sistemleri (Fotovoltaik ve Konsantre), Rüzgâr Enerjisi, Jeotermal Enerji ve Biyokütle Sistemlerine destekler sağlanacaktır.
- IPARD II Programı Kapsamında ise İşletmenin/Tesisin kendi tüketimini karşılayabilmesine yönelik yenilenebilir enerji yatırımlarına ek olarak;
- «302 – Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme» tedbiri kapsamında ‘kar amacı güden’ gerçek ve tüzel kişilere sadece elektrik üretim ve satış amaçlı yenilenebilir enerji tesisi kurulumuna destek verilecektir.
- Bu tedbirin Destek(Hibe) Oranı %65 olacaktır.
- 302 Tedbiri kapsamında kullanılabilecek toplam fon miktarı 203 milyon Avro (Destek miktarı) olacaktır. Bu miktarda Yenilenebilir Enerjiye ayrılmış özel bir oran veya limit olmamakla birlikte fonun ne kadarının Yenilenebilir Enerjiye aktarılacağı gelecek projelerin sonunda şekillenecektir.
- « 301 – Kırsal Altyapı Hizmetlerine Fiziki Yatırımlar » tedbiri kapsamında sadece belirli kamu tüzel kişiliklerine (Belediyeler, Köy İdareleri, İl Özel İdareleri, Organize Tarım Bölge Yönetimi, 5355 Nolu yasaya göre kurulan Birlikler) Bağımsız Yenilenebilir Enerji Tesislerinin kurulumu için destek sağlanacaktır.
- 301 Tedbiri kapsamında yatırımlar sadece nüfusu 10.000 kişinin altında olan yerleşim yerlerine yapılabilecektir.
- Bu tedbirin Destek oranı %100 olacaktır.
- 301 Tedbirinin Toplam Fon miktarı 94,2 milyon Avro olacaktır.
Uygulama Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
- Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda bazı konular önem arz etmekte olup, yatırımcılara bilgilendirme yapılırken bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Yatırımlar, işletmelerin çatılarına veya yatırım alanı içerisindeki uygun olan araziye yapılacak olup işletmeyle aynı parsel içinde olacaktır.
- Proje başvuru safhasında istemiş olduğumuz “Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşması” belgesinin alınmasının uzun zaman aldığı bilinmektedir. Bu noktada başvuru sahiplerine, eksik evrak yada sözleşme öncesine kadar zaman tanınması söz konusudur. Yatırımcılara bilgilendirme yapılırken süreç olarak bu husus dikkate alınmalıdır.
- Konuyla ilgili işlemlerin hızlandırılması için TEİAŞ ve TEDAŞ ile görüşmeler yapılmış olup, kurumumuz ile yapılacak protokol ile bu belgenin alınması sürecinde başvuru sahiplerine kolaylık sağlanması planlanmaktadır.
- Proje başvuruları kapsamında, sadece mevcut işletmeler değil, ilgili tedbirlerle alakalı olarak yeni işletmelerde kurumumuza başvuru yapabileceklerdir.
- Yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında yapılacak hizmet alımları, hali hazırda belirlenen harcama kalemlerine girdiği sürece destek kapsamında olacaktır.
TKDK Proje Danışmanı İletişim
Osman KARABOYUN
Ziraat Mühendisi (Zooteknist)
0542 609 75 08
0312 – 419 -80 08
tarimsalhibe@gmail.com
bilgi@www.tarimsalhibe.com
Tarım Hayvancılık Hibeleri sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!